torsdag 25 februari 2010

I byn Bilong ki Basti

Nu börjar det ta slut. 3 snart veckor förflutit. Två bilduppgifter hanns med för flickorna, en som heter Vad händer i köket, hur lagas maten. Den andra frågade jag dem om de ville berätta om sina drömmar för framtiden. Men det ville de inte, så jag frågade vad de ville göra för bilder och fick svare; djuren. Nu håller de på att färdigställa den uppgiften. En flicka valde dock att göra en bild på en domstol och en gjorde skolmiljö. Under dessa diskussioner berättade de att de faktiskt inte vill fortsätta skolan efter de 8 åren. Endast 2 vill det, systrar, smarta typer. Den ena pratade i TV förra året när vi gjorde utställning. Men de är för fattiga för att det ska gå. Dessutom är föräldrar rädda för att skicka sina flickor till skolan p.g.a. sexual harrasments.

Kvinnorna har också hunnit med 2 omgångar kvinnobroderier. Den första gjordes slarvigt och utan engagemang. Till den andra hade vi pratat mkt om att göra olika stygn och mönster och se! Det blev en enorm skillnad.

Morgon

Morronsysslor runt Artist lodge. Jag tvättar lite kläder på takterassen utanför mitt rum där det finns 2 andra rum. Går upp en nivå till på mycket ojämna steg av sten där de smalaste stegen är 20 cm breda. Gör lite yoga där och har fin utsikt över alla andras morgonsysslor. Kateringköket lagar mat i stora grytor på stor lerspis som eldas med sågspån. Familjeföretag ser det ut som. Ser faktiskt en kvinna ibland och barn i 12 årsåldern. Brevid står två små vagnar med tak som maten lastas på för att dras ut i stan till försäljning. Åt andra hållet ser jag turbanklädd man som lyfter tunga lerkruset med vatten. På sin innergård som funkar som vardagsrum. I ena hörnan finns deras sovrum i klassisk lerhusstil. Det är mycket litet och räcker nog precis för att lägga ut sovfiltarna på. För att krukan ska stå stadigt lägger han en kloss vid botten, krukorna är rundade.

tisdag 16 februari 2010

PrinsessanOsrerikiska Brigitte har fatt en rajastansk klanning av grannfamiljen. Det uppskattades mycket av folk att hon gick omkring i den. Har ater vi middag i gamla stan uppe i fortet.

Köksträdgårdar i öknen


Elsa hade vid sitt förra besök puffat for köksträdgårdar i en by socialarbetarna har samarbete med sedan tidigare. Nu skulle vi kolla. Fina staket, goda grönsaker såg vi. Lisbeth hade dessutom med sej massor med nya fröer som byns lärare tackade for.

Flickorna broderarsöndag 14 februari 2010

Broderi for grannbarnen

Vi var hembjudna paa middag hos grannen till hotellet. Eller musiker-familjen vars mark hotellet staar paa. Fick grova goda chapati med stark gronsaksrora. Fick hora att stora flickan Sarupki 12 aar ska jobba hemma nu ooch inte gaa i skolan. Lilla flickan Rajsa 10 aar hade fatt stryk av lararen och vill inte gaa dit mer. Nu tanker jag teckna och brodera med dem. Faar se om det gaar hem.

torsdag 11 februari 2010

JobbetEtt upp och nervant handfat funkar bra som teckningunderlag nar man inte har ett bord.

Flickorna i byn har fatt sin forsta teckningsuppgift, Mat och kok. De blev inte sarskilt innehallsrika. Baklaxa till naste dag. Daa blev det mycket intressantare bilder.

Jag visar bilder fraan forra aarets arbete och fraan mitt arbete och familj hemma for Kulwinder, socialarbetaren, tolken.

Ankomst


What a day! Den första dagen i Jaisalmer. Vi anlände med tåg som kom i tid och blev mötta på stationen av Roja från hotellet, som fyllde jeepen med turister. Efter tågresan som var lyxigare och lugnare än vanligt, i 4 pers kupé med väldigt täta fönster, som dock hade börjat med att vi hoppade på tåget i farten, långsam fart. Av en järnvägstjänsteman på turistbyrå hade vi fått veta att tåget skulle avgå försenat vilket alltså inte stämde, hepp.
Inte fanns de rummen vi hade bokat men välkomnandet var överväldigande. Kramar och glada leenden och en vägg på hotellet hade fått permanenta inramninger till mina teckningar jag gjorde förra året. Wow. Snirkliga relieffer av lera, ko-och hästskit med speglar och med en plexiglasskiva för teckningen.
Simkortet jag fått överta funkade inte så jag fick skjuss till socialabetarnas kontor där de inte var (lördag). Chauffören ringde dem hem och chefen kom med sin chaufför i ny bil och hämtade mej. Ett litet planeringsmöte i deras fräscha hus, typ liet radhus, som de hyr av en polis. Blev körd tillbaka.
Paa kvallen blev kamraten hundbiten. Detta hander ofta nufortiden. Hotellet har nu skaffat kappar att laana.