söndag 25 juli 2010

Kursavslutning










Samma kväll som Spanien vann fotbollen hängde vi upp nästan alla tyger vi gjort - i trädgården och på det lilla torget. Vi hörde de traditionella tjuten när bollen nästan går in. Men när enda målet gick in satt vi på puben där vi trodde det skulle vara fullt ös. Två andra gäster var där, resten satt hemma hos varandra eller hos Paco nere i dalen. En timme efter slutet började tutande bilar köra omkring i de pyttiga gränderna.

lördag 17 juli 2010

Moderna Spanien



Annat var det förr, för 28 år sedan när jag var där sist. Nu är bussarna nya, går från väl utmärkta hållplatser och har säkerhetsbälten. Det sopsorteras på gågatan och flygplatsen t.o.m. i byarna finns samma slags stora burkar för olika avfall som hemma i Sverige. I byarna går inga svartklädda gummor med åsnor i gränderna, där klämmer man in stadsjeepar på minsta plätt med 1 cm marginal till vägg eller stup. Livsmedelshallarna är stora och fräscha utan isvalkar i frysdiskarna och med 15 sorters hushållspapper att välja på. Folk går klädda i svart, grå och beige trikå precis som hemma. Fast med lite mer mönster på dem och väldigt många fler höga klackar till dem. Handikappramperna är betydligt vanligare här än hemma.
Men på några punkter är det fortfarande omodernt: elledningarna som dras mellan husen bildar tjocka buntar och nystan. Man får finna sej i att en sådan bunt korsar ens balkongdörrar. Sist men inte minst det vansinnigt omoderna: man kan på bussen betala med kontanter!

lördag 10 juli 2010

Textilkurs i Andalusien













Så är jag på vift igen! Svettas nu i en pittoresk bergsby Cutar en bit från Malaga. 8 energiska kursdeltagare gör Shibori, stämpeltrycker och gör mjölreservagebilder i gränderna under min ledning. Vi lagar mat tillsammans i ett enkelt kök och idag blev det väldigt medelhavskt; grillade sardiner, getostsallad och marockansk ratatoille.
Mönster, mönster och mera mönster. Igår Alhambra där kaklen går i turkos, grönt och terra, rätt enkla i färg men superkomplcerade i form och mycket intressantare än de som florerar på utsidan av folks nyreparerade småhus. Det råder en badrumstrend sägs det. Alla vill ha kakael på sina hus fast det inte följer traditionerna. Inte med ett litet antal formelement som kan ses i Alhambra utan med tillkrånglade mönster gjorda med senaste keramiska teknik