söndag 27 januari 2013

Flyga drake. Kiteflying

Om gårdagens flygning var en katastrof med alla småbarn och sura bröder, arg farbror som sade sej äga parken så var dagens flygning en succé. På morgonen hade vi startat en pojkgrupp som fick spela cricket på en kommunal plan dit de gått själva. Där tänkte vi det blev bra att flyga. Men flickor får ju inte gå så långt själva, 2 km. In med 10 tjejer och oss i två tuck-tuck. Först fick de inte upp drakarna. Storflickorna satt och tittade på. Så kom Kulvinder på att hennes bror brukade sätta svansar på drakarna. Nu blev alla engagerade. Två par lyckades få upp sina riktigt riktigt högt. Det var vilsamt mulet och när jag sprang där i den ljumma luften med hela platta öknen runt oss var jag rätt lycklig. På väg ut fr stadion stannade alla på en bit asfalt. Vad händer?
- De vill dansa, sa K och letade fram musik i telefonen. Så dansades det en stund fortfarande på den ödsliga sportarenan utan störande småsyskon och bröder.

Kulvinder remember her brother use to stick a tail to make it fly better
Sen dansade vi på asfaltbiten. After flying they wanted to dance.

nya inlägg finns på/see also www.Mahila-indianembroideries.blogspot.com

söndag 20 januari 2013

Livet i parken. Life in the park

På nattkröken försöker man få fart på det elektriska. Hade äntligen köpt en trippelkontakt. Satte i vattenkokaren och det fräste och gnistrade. Så var den dosan all. Telefonen skulle ju laddas med nya solcellsladdaren. Men den är långsam och här finns inget fönster, bara luckor. Kl 23 startade diskomusiken för alla i kvarteret. Det tränas inför bröllop. Sen har vi den äldre herrn i grannrummet. Han harklar sej en kvart var kväll.
Nåväl här kommer ett urval av flickornas bilder om parkliv eller drömmar(poolen).

Girls chose to make park-pictures themselfes.

lördag 19 januari 2013

Ny bilduppgift Sjukdom

Parkbilderna är redan klara. De kommer på bild när jag tvättat dem. Nästa bestämde jag; bilder om sjukdom. Favorit i repris. Detta år ville jag att de skulle beskriva småsjukdomar som inte leder till sjukhus. Mycket svårare bildmässigt. Huvudvärk när man måste göra hushållssysslor t.ex. När föräldrarna inte kan få hjälp av vanliga läkare far man till ett ashram, på mitt zimbabwespråk blir det traditionel healer. Idag tecknade de. I veckan ska de brodera dessa bilder som förhoppningsvis utvecklats lite med hjälp av dagens kommentarer

tisdag 15 januari 2013

Bildskolan i byn

Det var väl ändå för att jobba jag kom hit. Jodå. Men ngt oförutsett händer alltid. Denna gång har Kulvinder blivit och då far hon hem till sin ursprungsfamilj nära Punjabgränsen. I går for jag ut till byn ändå och hade avtalat med Nenu som är en av stor-flickorna som kan lite engelska att tolka. Men vi hade ju inte delat upp flickorna i två grupper och att försöka meddela sej om 31 flickors bilder med en nybörjar-tolk gick inte.Men de har valt tema själva och det blev Park. De tecknade snabbt och utan räddhågsna blickar på kompisarna. Gungor, ruschbana, ngn som snurrat runt och fallit, träd. Bilder for upp på dörren så att alla fick se vad alla gjort. Lite prat och sedan kaos. Kaos blir det när de ska ta garn. Små tussar av varje färg, ca 10, blir många tussar. Vissa tog fler än en, så ngn blev utan på slutet. Alla fick så sitta ner och ombads dela med sej. Vilket gick lätt! Nu broderar de alltså........

måndag 14 januari 2013

Blocktryck med vax

Nere i Kutch, provins i Guijarat hittade vi en verkstad som blocktrycker med vax. Mäns arbete. På övervåningen sitter kvinner och målar vax på sjalar för 5 rupie stycket.De hinner med ca 150 stycken per dag. Lönen är endast ackord. Det märkliga var att de trycker och målar på stenbord med en tjock sandbädd uppepå. Sanden tar emot överskottsvaxet. m

Turism och pansarvagnar

Landat lite i ökenstaden Jaisalmer. Med början i frost for 5 dar sedan. Nu full sommar m värme även kvällstid. Vi dristade oss t.o.m. till poolen på lyxhotellet. Den är kall men inte värre än svenskt sommarbad. Där pågick en läkarkonferrans för läkare fr hela Indien. Rollups som välkomnar, affischer och montrar om diverse sjukdomar och skador. Ett program med 5 minutersplanering. Kl 13.30 t 16.30 utflykt med kamelridning i öknen.
Stolte hovmästaren hälsade mej artigt och igenkännande och gav mej den största komplimangen.
- Du är ju som nativ nu. Och fortsatte sedan stolt att berätta att i april kommer 60 svenskar från Bofors och Volvo som ska introducera indierna i de svenska pansarvagnarna och stridsflygplanen de köpt. I två månader. Det blir så himla praktiskt eftersom militärförläggningen ligger vägg i vägg med lyxhotellet.

fredag 11 januari 2013

Nyår i Delhi och resa sydväst

Landade i Delhi på nyårsnattens morron och tog taxi till Prince Palace som känns långt ifrån ett palats. Men rummet var billigt och vi knödde in oss tre pers för att hålla värmen denna kylslagna morgontimma. Vaknade vid ett och promenerade basargatan med alla småaffärer och ner till Connought circle för att visa kompisarna kolonialkvarter. En statlig kadhishop hade finfina sidenklänninger till flickor och yllemorgonrock t mej som var helt orimligt billiga. Vi fikade bland medelklassen och tittade på de flotta affärerna flottare än någonsin Biblioteksgatan. KONTRAST..Vi var rejält hungriga och ville inte vänta t sent. Innomhuskrog tack....blev Metropolis med samme rundlätte kypare som vanligt. Märkligt, han måtte jobba jämt. Alla fyrverkerier över Delhi tänkte vi se på en takterass. Personalen roade sej med att panga de ballonger de satt upp tidigare på dagen. Noll feststämning. 10 i tolv tog vi fram våra .tomtebloss, fem i tolv kom det upp lite andra gäster. En hette Lasse och hade träffat mej i Borås. Folk blev glada av tomteblossen och några klena fyrverkerier singlade ner runt oss. Till bröllopen skjuts det fyrverkerier i ohejdad mängd men inte nu alltså.. Vi ville ju bada och sola och flög t Ahmedabad och tog en taxi därifrån till Buhj, 37 mil. Sista biten hade bara en vägbana och var inte kul..