torsdag 19 december 2013

Utsmyckning i trapphus - Skapande skola


På Sannaskolan i Göteborg har vi, Agneta Stening och Britta Kleberg handlett en grupp högstadieelever  inom elevens val i processen och utförandet av utsmyckningar i två trapphus.


Förlagorna till plexiglasmålningarna komponerade av pappersklipp som alla bidragit med.

På vintern med lampor tända lyser målningarna långt utifrån Några pappersklipp förstorades och sågades ut i plywood o färgsattes till det andra trapphuset.

På temat kroppen och glädje gjordes pappersklipp och eleverna tecknade varandras siluetter. Förslag i liten skala gjordes i grupp. Utsmyckningarna målades på plexiglas för trapphusfönster och på plywood för väggar i annat trapphus. fredag 6 december 2013

Etnicitet och statusprylar- Skapande skola med slöjdanknytning

Halvklass i sjätte och sjunde årskursen. Passet börjar med vika och doppa tygbuntens hörnor i färg och veckla upp mirakel. 3 tygbitar var. Textila tekniken heter Shibori och är vanlig i Asien och Afrika. Senare kommer tygerna användas i textil-och trä/metallslöjden.Vimplar, lapptäckskuddar, lampskärmar.
Därefter visar jag bilder på kläder och kök i Västafrika och Rajasthan och samtalar om begreppet status. I Västafrika och i Rajasthan är kläder statusmarkör. Yrket textilfärgare är högt skattat och innehas ofta av kvinnor. I Sverige är kök en statusmarkör.   
Det hela tar 70 minuter.