söndag 15 februari 2015

Etnicitet och statusmarkörer- Skapande skola med slöjdanknytningBildvisning om klädstilar i Västafrika och Rajasthan där kläder är viktiga statusmarkörer, kostar mycket och ofta tillverkas direkt för bäraren. Bilder av kök i samma områden jämförs med svenska kök som ofta är statusmarkörer hos oss. Samtal uppstår om t.ex. män i klänning, köks utrustning och arrangerade äktenskap.  Syftet är att visa att mänskor värderar olika saker på olika ställen i världen och att pröva på hantverket att mönstra tyg. Färgningshantverkare i Västafrika är ofta kvinnor som har mycket hög status, ett kvinnligt högstatusjobb.

Först får barnen mönstra 3 tygbitar med metoden Shibori som används på många håll i Afrika, Asien och Latinamerika. Mönstra en T-tröja om de tagit med sådan. Tekniken är ett bra sätt att ge nytt liv åt använda/urblekta kläder.

Tygbitarna används senare i textilslöjden till bokomslag, neccesär m.m. eller i trä- och metallslöjden till lampkonstruktioner.

Workshop utförs i samarbete med slöjdlärana som också deltar och förbereder barnen och följer upp med reflekterande diskussioner. Berör ämnena geografi, samhällskunskap, slöjd.

Praktiska krav: Vanlig skolsal. Bord. Projektor. Tid ca 80 min. Halvklass.
Bord att vika tygbitar på, golvyta att torka tygbitar på, täckpapper till golvet, torkpapper. En hink vatten.

 Material: Textilfärg 400 kr/2 grupper
Tyg 20 kr/barn
Förbrukningsmaterial 100 kr
2 grupper 3400

Britta Kleberg som är bildkonstnär och textilhantverkare har arbetat 3 år med konsthantverk i Zimbabwe och 6 vintrar i Indien. Stor erfarenhet av undervisning för alla åldrar.

Barnens tygbitar mönstrade i tekniken shibori
Linne mönstrat i tekniken shibori
Flickor uppklädda på väg till utflykt
Kök hemma hos en av flickorna
Inga kommentarer: