lördag 13 december 2008

Staden, vinter och arbete


Vi bor i en stor lantgard. Kor i massor forstass, vildhundar som skaller om natterna, moss, grisar som exporteras till Punjab, en o annan tupp. Men det kallas stad. Stad med 60 000 invanare. Med minst 6000 affarer. Avloppen gar i prydliga diken vid gatsidan. Vintern har kommit. Filtarnas och sjalarnas tid. Killarna pa vart hotell som sover pa balkongen gar insvepta i sina filtar en bit in pa f.m. Pa dagarna ar det som svensk sommar. Men kvallar o natter ar kalla. Nu exponeras quiltade tacken i alla affarer. De statliga Kadhishopparna saljer broderade yllesjalar till de valbestallda. Lampligtvis har de 30% rea nu. Sa den kostar ca 120 kr. De statliga affarerna ar stora lokaler. Annars gar det utmarkt att driva skradderiverksamhet, stationary eller kafe pa 2 kvm. Mindre finnes.





Med arbetet gar det upp och ner. I en grupp dar Elsa varit forr fortsatter kvinnorna som forra gangen, men med viss ringrostighet att brodera kvinnor som bar vatten. Jag har startat en ungdomsgrupp som fick i uppgift att teckna en leksak och kom tillbaka med hela berattelser fran gardsplanen. I morron far vi se hur de broderat dessa bilder. Att samla och tala med en grupp i byn ar inte helt latt. Resten av byn ar ju nyfiken och tranger sej in och gastar kommentarer. En by har vi skippat. De var inte forberedda och vill endast brodera om det ger saker inkomst. Byn ar sa vacker att vi ville vara dar men ...... Behaallningen blev en forevisning av byhchefens virande av turbanen nar jag bad om att fa fotografera honom.









Se ocksa Elsas waterindesert.blogspot.com

2 kommentarer:

Susanne Lm sa...

Hej,
vad roligt att få se och läsa hur du har det!
För en krass materialist i second hand-branschen verkar turbanen vara ett bra sätt att återanvända slitna saris men det går kanske inte alls för sej? ;-)

brikel sa...

Nej du har helt ratt. Ska vara speciella farger o langder, oandligt langa. Alla grupper har sen sitt satt att vira dem paa.Kul att du skrev.