onsdag 21 januari 2009

INTERNETTCAFE i indisk stad

Nu måste man skriva in sitt passnr och cafeet tar passkopia for att få mejla här i Delhi pga blasten i Bombay!! Jag ser många militärer på gatorna. De väntar nya dåd den 26 jan, nationaldag m parader.
Annars har det varit en speciell upplevelse att sitta på internettcafeer. Caféeägarna är nämligen väldigt alerta och kan hjälpa kunderna med allehanda saker. För oss tar de in foton fr kameran och förminsker bilderna vi vill lägga in i bloggen och för andra läser de mottagna e-brev och skriver det svar som kunden ber om. Flera kärleksbrev har jag lyssnat på och förundrat mej över hur öppet folk visar sina liv. Inte en en krusning på munnen hos caféeägaren när han lyssnar och skriver.

HEMRESA
Jo nu skulle man vilja ga o dra lite o bara njuta av framgången, teckna lite. Sa svårt att hålla kvar stämningarna när man kommer hem. Det blev ett stort äventyr. Hur ska jag klara mej utan en skock beundrare varje morron när jag äter frukost på takterassen? Inte höra barn och killingskrik, trum- eller flöjtspel om morronen. Utan alla anrop fran affärsinnehavarna om att få mitt sällskap på en testund? Inte måste jag ga ut pa Kabelgatan med ett fat mat till kon som kommer hemlullande pa kvällen. Inte heller ta ut min lilla stol till kon och skaffa dagens mjölk och smör.

söndag 18 januari 2009

Snart slut

Motet med tjejgruppen i byn efter utstallningen var ljuvlig. Plotsligt var de forsynta flickorna glada och pratsamma. Jag sag ngn ta den broschyr vi gjort pa engelska o hindi, lasa och stolt visa upp for kamraterna. Den hade rakat komma med och jag forstod det hisnande i beviset pa att DE gjort utstallning och att de kunde lasa den, som inte deras mammor kan. Jag hade givit dem en ny teckningsuppgift pa temat hur ser det ut i skolan och vad leker ni pa rasterna eller hemma. Medan teckningarna strommade in forsokte Elsa halla mote med kvinnorna. Rosten lat latt desperat for det anlande nya intresserade kvinnor som skulle prata daligt om de inte fick vara med i broderiklubben. Else gav aven hon en teckningsuppgift som det alls inte gick att prata om. Ha bildgenomgang med 25 kvinnor som inte gatt i skolan och lart sej att det ar lattare om en i taget pratar funkar bara inte. Sjalv bollade jag med tjejerna, hoppade kraka och annat skoj trams som de antligen hangde med pa. Sen pratade vi om teckningarna som vi tejpat upp pa en hyddorr. Denna gang med en av pojkarna fran hotellet som tolk eftersom vara sosialarbetarkompisar plotsligen blivit kallade till en annan stad. Han visade sej kanna folk sen tidigare och vara yngre an de flesta kvinnorna sa att de inte behover besloja sej for honom. Han var kanonbra tolk.
Se aven Elsas berattelse om UTSTALLNINGEN

tisdag 6 januari 2009

Arrangerat äktenskap

Socialarbetarkompisen, 32 arig kvinna, var på annan plats och idkade valarbete i november nar vi skulle träffat henne. Hon hade där traffat pa en trevlig ung man som hon tyckte kunde passa hennes syster. Hon fragade vilken kast han tillhör och det vara samma som hennes. Hon fragade om han var gift. Det var han inte men ville bli. Så kontakt togs mellan släkterna och den 3dje jan kom hans släkt till hennes for att titta pa flickan. Släkterna sågs i templet och de unga tu fick 10 min att förhöra sej om varandra. Då gick kompisen in och fick jakande svar från båda att de ville gifta sej med varandra. Sen festades det och byttes ringar.
Nu har hon en syster till som måste giftas bort - sen kan hon själv skilja sej.

torsdag 1 januari 2009

GOTT NYTT AR


Nyarsdag flog jag drake med barnen runt hotellet

NYARSFEST

Nyarsfest pa landet i ekobyn Manupia.
Sex turister betalade barbeque, 4 musiker, jeeptur dit, sovande i hyddor. Ett litet fyrverkeri som smallde av kl 11 utan forvarning ingick ocksa. Ganska otroligt. Elsa och jag red kamel en timme dit fran ruinbyn Kuldera. Fantastisk mat, dans i sanden till musikernas ofortrottliga sangberattelser som traderats i 100-tals ar. Om otrogen prins, om hur man gor sprit....... Kocken som syns uppflugen pa ugnen med pannlampa fr Claes Olsson drack ur kopespriten och fick skickas hem. Men maten var fardigt innan. Det var hemmahotellet som ordnade. Tyvarr var inte hela personalstyrkan som borjar kannas som familj dar. De servade hotellet.
STADEN med sin borgmur och rikemanspalats sk Haweli
Tjejernas broderier pa temat leksak blev mycket mer. Alvarsamt och nyfiket lyssnar de och broderar.
Nu har en grupp kvinnor fran byn borjat ta sej till kontoret i stan, ca 2 km bort, for traning ostorda av barnen i byn. Sen ar det meningen att de ska formedla kunskaperna hemma i byn.Ta med sej garn och nya tyger med figurer att brodera.