tisdag 20 oktober 2009

Skulptörbesök och nostalgiFor ut till Mabvuku österut. Där hade jag en grupp stonecarvers, en textilgrupp och en vykortsgrupp då. Jag fann John utanför sitt hus. Han är skulptör som fick alla sina skulpturer slängda i en hög, sprack, fick tre av sina 4 små hus rivna när man hade operation "städning" 2005. Detta område var just ett sånt farligt ställe. Med oppostition. Han är troende i Anglikanska kyrkan. De ber för alla marginaliserade, alltså även för vita farmare, sa pastorn som just kom förbi med ett stort leende. De är obstinata och hade gjort motstånd. Sa till polismästaren,
- Vi tänker gå in i vår stängda kyrka igen. Ni får slå oss, döda oss men vi tänker dokumentera allt väl. De bröt upp kyrkan medan massa poliser såg på,men gjorde inget. Detta hände Förra Året.
Vi gick igenom alla som jobbat däromkring och endast en var död. Vi filosoferade om att folk måtte ta hand om sej bättre där. Att just den kyrkan hade det goda med sej.
Nu exporterar John skulpturer igen, till USA. Han fick en kamara och ville gärna plåta.

Var o kollade på mitt gamla hus idag. Var omgjort till flådigt kontor nu, sterilt och trist. Men flädern jag satte hade blivit träd, avocadoträdet var borta, papayan borta och mest en hemskt prydlig rad buskar runt gräsmattan. På gårdplanen mercedesbilar. Uthyreshuset blivit förråd men tjänstefolket bor i Moses o Chiezas gamla rum.

Inga kommentarer: