söndag 25 oktober 2009

UtflyktsdagenSkulle vi på utflyckt till en by utanför Chegutu. Med oss hade Mr Masula chefen för Africa Books Development. Som bygger upp skolbibliotek på landsbygden. Det var han, koordinatören Ntando, ekonomen Maria, praktikanten Karin och jag i en rejäl truck. Vi körde bekanta vägar västerut. Röd jord. Goda jordbruksmarker. Vissa ligger öde. Många växthus är förfallna. I ett helt fanns smaskiga tomater. Tre stora farmer ägs av minister. Och där borta bor Tongogara som försöker stämma Mugabe för att ha mördat hans far vid självständighetskampen. Tre poliskontroller. En ville bara kolla inne i bilen, en ville ha vägskatt, en sa vi kört för fort och ville ha bötespeng men skippade den när vi krävde kvitto.
I stan hämtade vi upp en Mrs som var volontär kontaktperson, i grå dräkt, promenadskor och skjortblus. Hon bor själv i by och går ibland till jobbet i stan, 17 km. Men mest jobbar hon hemmifrån. I byn tittade vi på en svinuppfödning med en sugga och 6 välmående kultingar- efter ett års projekt. Satt med byagrupper och tittade på nybyggda blairtoaletter med liten vattentank för handtvätt på väggen, kollat frächa kökshyddor med väggfasta hyllor m kinesiska emaljfat. Dansat med damerna i hettan och pratat med en föräldralös flicka som försörjer 5 småsyskon på grönsaksodlong och försäljing. Hon såg inte ens ledsen ut, märkligt. Men hon ville gå mer i skola. Hon pratade jättebra engelska. Alla såg så glada ut när det stolt visade sin projekt, kökshyddan, jordnötskvarnen och förskolan. På hemväg sa Mr Masula att i den trakten hade man inte tolererat MDCare.
- Man dödade alltså oppositionella?
- Ja.
- Hur kommer det sej att folk dödar för åsikters skull?
- De har tolkat Mugabe som att MDC var en ny kolonialmakt. De har dödat precis som de gjorde under inbördeskriget.
Sedan kom vi till ny by och resans huvudmål; biblioteket i en byskola för 180 högstadie-gymnasieungdomar. I ett pytterum fanns dammiga slitna häften. Många var utlånade förståss men vi tyckte ändå att det såg klent ut för de 21000 SEK som går till varje bibliotek/år.

Där fick vi höra ungdomar i skolans sång och dansgrupp rabbla upp inlärda saker om AIDS prevention som gick ut på avhållsamhet innan äktenskapet och därefter trohet, punkt. Detta stillsamma rabblande kändes som Maos fraser i Kina. Förstår ungdomarna dess innebörd?

Kvällen: Njöt av solnedgångsljuset i trädgården och gjorde yoga. Köpte en jätteburk jordnötssmör som pysselmannen i huset gjort idag när alla andra var på utflykt.

Inga kommentarer: